Atari 520ST+

Atari 520 ST+ számítógép

Az Atari 520ST az Atari cég – immár a Commodore-alapító, Jack Tramiel vezetésével bemutatott – 16 bites házi számítógép családjának egyik tagja.

Tramiel mindössze 50 dollár készpénz (és mellesleg 240 millió dollárnyi váltó) fejében jutott hozzá a videojáték-ipar bukásából és a Commodore céggel folytatott árversenyből eredően jócskán megtépázott Atarihoz 1984-ben, a Commodore 64 sikerének tombolása közepette. A videojátékok dicsősége letűnt, a részleget leválasztották, de az Atari Corporation új utakra lépett, egyik legszebb eredménye egyértelműen az Atari ST volt.

Az Atari ST-sorozat szövegszerkesztésre, kiadványszerkesztésre, grafikai munkákra, MIDI csatolója és 3 csatornás hanggenerátora miatt szintetizátoros zeneszerkesztésre kiemelkedően jól használható gépcsalád. Különösen tartós népszerűségre tett szert könnyűzenészek, zenei stúdiók munkatársai körében.

Bejelentésekor újszerű ikonvezérléses környezetet (GEM) használó operációs rendszere (TOS) révén az 1984-ben bemutatott, igen drága Apple Macintosh konkurense is lehetett (erre utal tréfás beceneve, a Jackintosh).  Bemutatása évében, az 1985-ben megjelent Windows operációs rendszer révén ikonvezérlésessé tett IBM PC-klónok olcsó alternatívája.

Történetének kb. 8 éve során legszorosabb versenytársa a Commodore cég AMIGA családja volt. Hazánkban a Novotrade, majd az abból önállósuló HAT Cent Kft. (Hungarian Atari Trading Center) forgalmazta a 90-es évek elején. A forgalmazó az Atari más népszerű típusait (konzolok; Atari Portfolio zsebszámítógép) is megjelentette hazánkban. Az Atari ST-családhoz magyar fejlesztésű játékprogramok, valamint magyar kiadású lemezújságok (például Bomba lemezújság) is léteztek. A Guru című magazin is indított Atari-rovatot.

Az Atari ST-család utolsó “dobása” az Atari Falcon sorozat volt az 1990-es években. 1993 után az IBM PC-klónok gyakorlatilag kiszorították az otthoni számítógépek piacáról az Atari és Amiga családokat. Ezzel a klasszikus házi számítógépek kora véget ért.

Technikai jellemzők:

Gyártó Atari
Típusa személyi számítógép
Gyártó ország USA
Gyártás éve 1985-től
Processzor Motorola 68000, 8 MHz
RAM 1 MB
ROM 192 KB
Grafikus felbontás 320 x 200, 16 szín
640 x 200, 4 szín
640 x 400, monokróm, speciális monitorral
Hang 3 csatorna, 8 oktáv
Billentyűzet QWERTY, 95 billentyű, mechanikus billentyűzet. Numerikus billentyűzettel, kurzormozgató billentyűkkel, funkció billentyűkkel
Csatlakozók RGB monitor csatlakozó, TV modulátor csatlakozó, cartridge csatlakozó, Midi ki/bemenet, nyomtató csatlakozó, merevlemez csatlakozó, floppy mehajtó csatlakozó, joystick, egér csatlakozók
Operációs rendszer TOS/GEM
Adattároló Külső 3.5′-es floppy meghajtó


Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/atari-520st-haziszamitogep-csalad

Forrás:
Atari ST Total, Markt&Technik Verlag AG, 1991,
Wikipédia
oldcomputers.net
https://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=20&st=1