Amiga 500

Amiga 500 számítógép

A Commodore 1987-ben mutatta be az Amiga 500-at, ez egy olcsóbb változata volt a Commodore Amigának, mely ezek után a Commodore Amiga 1000 nevet kapta.

Az alap rendszer szintén a Motorola 68000-es processzorára épül, akárcsak az Amiga 1000-ben. 512KB Chip RAM-ot és az Amiga 1000-ben megjelent OCS chip készletet tartalmazott. Megjelenése után négy évvel, 1991-ben az Amiga 500-at választották meg az Év számítógépének (Home Computer of the Year).

A ZORRO bővítő helyeket lehagyták, de a gép bal oldalán egy DMA támogatott nyílás kapott helyet. Az operációs rendszer az új, frissített 1.3-as verzió volt (a forgalmazás kezdetén V1.2-es és Workbench 1.2-es rendszerek is üzletekbe kerültek). Ez tartalmazta már az Amiga Command Line Interface-t (Shell), amely az OS több funkciójához egyszerű elérést biztosított a felhasználók számára. A gép alapállapotban nem tartalmazott RF-modulátort, így a tévére csatlakoztatáshoz az A520-as típusú kiegészítő megvásárlása szinte kötelező volt. Főleg hazánkban, ahol a számtalan RGB monitortípus megvásárlására már nem maradt pénze a gépre áhítozóknak. Akkoriban a gép páratlan audio-vizuális lehetőségeket nyújtott. Az alacsony felbontású üzemmódokban akár 32 szín is lehetett egyszerre a képernyőn egy 4096 színű palettáról. Volt 64 színű EHB (Extra Half Bright mód). Ekkor a 32 valódi szín mellett mindegyik félfényerős változatát is használhatjuk, de ezek már nem független színek. A másik eljárás a Hold And Modify (HAM). Ilyenkor 16 valódi szín alkalmazható, emellett színkeveréssel mind a 4096. Nagy felbontású képernyő- módokban 16 szín a 4096-ból, nagyon nagy felbontásnál pedig 4 szín egy 64-es palettáról használható egyszerre.

Négy csatornás, sztereó, 8 bites audiokimenet, a frekvencia legfeljebb 28 kHz (ha a képernyő üzemmód 15 kHz-es, akkor akár 56 kHz-es is lehetett a hang).

A gép fantasztikus képességei a speciális chipeknek voltak köszönhetőek. Ezek a Denise/Super Denise, Agnus/Fat Agnus, Paula, Gary nevet kapták.

Agnus/Fat Agnus: OCS/ECS kijelző vezérlő, a Copper-t és a Blitter-t a két grafikus kooprocesszor tartalmazza. Az Agnus felelős a mintegy 25 DMA csatorna vezérléséért és a Chip RAM kezeléséért is. Az alaplapra 512K chip RAM-ot építettek be. Egy későbbi változatnál az új 8372-es Agnus chip 512K RAM címzésénél már többet tudott és akár 1MB-al is megbirkózott (ennek ellenére még mindig 512 KB RAM-mal szállították költséghatékonysági okokból az A500-at).

A Copper is egy processzor, programot lehet rá írni, ezt copper-listának hívják. Fő feladata a processzor (Motorola MC68000) tehermentesítése a grafiká val kapcsolatos műveleteknél. A blitter pedig egy fejlett DMA áramkör, amely nagy sebességgel képes a képmemória tartalmát módosítani, mozgatni, vagy azon logikai műveletet végezni.

Denise/Super Denise: a tényleges kép előállításáért felel, egyidejűleg maximum 4096 szín megjelenítésére képes, valamint két egymástól független playfieldet kezel. Nyolc db színes, függőlegesen korlátlan magasságú sprite használatát támogatja.

Paula: az I/O műveletekért, a négy független digitális hangcsatorna megszólaltatásáért, valamint a floppykezelésért felel. Korai változatokban egy piros power LED és egy zöld floppy LED volt. Ha az audio szűrők be voltak kapcsolva, akkor a power LED is kikapcsolt. Ezt később zöld power LED és sárga floppy LED váltotta és a zöld ekkor is kikapcsolt a szűrők aktiválása esetén. Ez sok bosszúságot okozott a felhasználóknak, mert úgy tűnt mintha ki lenne kapcsolva a számítógép. Ezért a Commodore végül változtatást eszközölt és a LED csak halványan világított, ha az audio szűrők aktívak voltak (ez a megoldás megmaradt az A500+ esetében is).

1991-ben a Commodore kihozta az Amiga 500 Plus-t (Amiga 500+). Ez egy ráncfelvarrott Amiga 500 volt. Kezdetben ugyanazokat az alaplap revíziókat használták, mint az A500-nál. Valószínűleg ez egy átmeneti időszak lehetett, amikor is a Commodore beépítette az új gépekbe még a raktáraiban lévő alkatrészeket, ezzel pénzt takarítva meg. ARev 8- as ECS alapú “barátnőknél” (az Amiga szó spanyolul barátnőt jelent) a LED-ek feletti C= logót, egy Commodore feliratot, logót és a gép nevét tartalmazó tábla váltotta fel.

Bár az Amiga 500+ úgy néz ki, közel azonos az Amiga 500-al, de jelentős különbségek vannak a két modell között. Az Amiga 500+ is használhatja az A520-s modulátort tévéhasználat esetén. Alaplapon az ECS verziók akkumulátoros órát is tartalmaztak.

A legtöbb Amiga 500+ 1 MB chip RAM-otés az ECS chipsetet kapta,bár néhány Plus hasonló specifikációval készült, mint az eredeti ötszázas (OCS és csak 512K chip RAM, azonban ezek is Kickstart 2.04-et kaptak).

A Kickstart 2-es verziója új operációs rendszert is hozott magával az AmigaOS 2.0-át. Ez számos hibajavítást, új dizájnt, felhasználóbarát GUI-t kapott. Lehetővé tette,hogy a felhasználó lássa azokat a fájlokat is, amelyeknek nem volt ikonja (1.3 alatt erre nem volt mód, csak fájl kezelőből) CLI és többek között a FastFileSystem mely a ROM-ba került (Kickstart) így lehetővé vált, hogy az FFS fájlrendszert használjunk 880kB-os floppy lemezekre is.

Sokat dobott az Amigák professzionálisabb felhasználási lehetőségein az új rendszer. Az 500 Plus szinte kivétel nélkül használhatta az összes régi 500-ashoz fejlesztett kiegészítőt, bővítőt. A Commodore a Plus-t csak 6 hónapig gyártotta, a legrövidebb életű Amiga volt. Az Amiga 600 váltotta fel a raktárkészletek kifogyása után. A gép nagyon népszerű volt a piacon, hiszen egy csúcstechnológiás számítógépet elérhető áron adott a hétköznapi emberek kezébe.

Az Amiga így szinte azonnal a számítástechnikai világ középpontjába került. Egyre többen ismerték meg, ezáltal az eladások is megnövekedtek. Az ötszázas az egyik legnépszerűbb Amiga modell volt, ami valaha készült, részben azért, mert rendkívül olcsó volt tudásához és méretéhez képest, részben azért, mert a megcélzott réteg kizárólag a játékosok voltak. Ettől függetlenül számos professzionális program és hardver készült hozzá.

Technikai adatok:

Gyártó Commodore
Típusa Személyi számítógép
Gyártó ország USA
Gyártás éve 1987-1992
Processzor Motorola MC68000, 7.14 MHz
RAM 512 KB Chip RAM (1 MB-ig bővíthető)
ROM 512 KB
Grafikus módok 320 x 200 – 320 × 400i képpont (NTSC)320 x 256 – 320 × 512i képpont (PAL)32, 64, vagy 4096 megjeleníthető színnel.640 × 200 – 640 × 400i képpont (NTSC)
640 × 256 – 640 × 512i képpont (PAL) 16 megjeleníthető színnel.
Hang 4 db 8 bites hangcsatorna, sztereó, 28 kHz maximum mintavételezéssl
Háttértárak 3.5″ floppy meghajtó, 880 KB kapacitás
Billentyűzet, egér kétgombos, görgős egér, mechanikus billentyűzet 10 funkciógombbal, kurzor mozgató billentyűk, numerikus billentyűzet
Csatlakozók, perifériák Centronics, RS232c, külső floppy csatlakozó, sztereo hangkimenet, 2 db egér/joystick csatlakozó, RGB kimenet
Operációs rendszer AMIGA WorkBench 1.2-1.3

 

Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/amiga-szemelyiszamitogep-csalad

Forrás:
Amiga Mania magazin 2. szám, Soponyai Viktor
http://www.retrocomputer.tux.hu/index.php/lexikon/645-az-amiga-toertenete-2-resz
https://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=65