ABC 80 (Advanced Basic Computer 80)

Luxor ABC 80 számítógép

A BRG és a svéd Luxor cég együttműködése révén a szerencsésebb oktatási intézményekben már az 1980-as évek legelején megjelent a százas szériában gyártott ABC 80 iskola-számítógép. A Luxor cégnek megérte átadni gépe központi egységeit, cserébe a magyar BRG szállította a számítógéphez a Jánosi Marcell-tervezte kitűnő minőségű adatmagnókat.  A 16 KB RAM főtárral épült ABC 80 számítógépen egy nemzedéknyi ifjú műszaki értelmiségi ismerkedett meg a BASIC nyelvvel. A géphez Hack Frigyes munkája révén adtak ki oktatói, programozói füzetsorozatot.

Az ABC 80 a Zilog Z80 mikroprocesszoron alapult, 3,58 MHz-en működött, 16 kB RAM és 16 kB ROM memóriája volt. A ROM tartalmazott egy bytecode-alapú BASIC interpretert is. A számítógép monitoraként egy, a számítógéphez átalakított fekete-fehér tv-t kínált a gyártó, ami magától értetődő választás volt, hiszen a Luxor AB televíziókat is gyártott. A gép 8 bites kimeneti portjára egy Texas Instruments SN76477 hangchip volt csatlakoztatva, azonban a chip lehetőségeit nem lehetett kihasználni, mert annak vezérlésére nem volt lehetőség az ABC 80-ban, így a gép hangja 256 előre programozott hangeffektusra volt korlátozva.

Az ABC 80-at később licenc alapján BRG ABC 80 néven gyártották Magyarországon is a Budapesti Rádiótechnikai Gyárban. Ennél a változatnál a billentyűzet műanyag borítását fémből készült házra cserélték le. Az eredeti egymagnetofonos változatot a BRG később kétmagnetofonosra cserélte. Lemezegységet Magyarországon csak nagyon kevés helyen használtak. Az ABC 80 megbízható, ritkán elromló számítógép volt, különösen az eredeti egykazettás kivitelben. (Az eredeti egykazettás, gyári monitoros konfiguráció képe)

A maga korában szokatlan módon az ABC 80 képes volt a legfontosabb ékezetes betűk (á, é, ö, ü) megjelenítésére is.

Technikai jellemzők:

Gyártó Luxor
Típusa személyi számítógép
Gyártó ország Svédország
Gyártás éve 1978
Processzor Z80, 3.58 MHz
RAM 16 KB (32 KB-ig bővíthető)
ROM 16 KB
Szöveges felbontás 40 x 24 karakter
Grafikus felbontás 78 x 72 képpont
Megjeleníthető színek száma 1 (monokróm)
Hang 1 csatorna, beépített hangszóró
Beépített nyelv Luxor Basic
Billentyűzet 55 billentyű, mechanikus
Adattároló külső magnetofon
Bővítés opcionális floppy meghajtóval

 

Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/abc-80-iskola-szamitogep

Forrás:
Wikipédia
https://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=37&st=1