Kutatók Éjszakája 2023 az ITK-ban

Informatika Történeti Kiállításunk idén is részt vett a Kutatók Éjszakája programsorozatban. 

Az állandó kiállításunk megtekintése mellett interaktív programokkal és egy új installációval is készültünk. A délutáni kezdést követően folyamatosan érkeztek az érdeklődők, sokan, fiatalok és idősek is, minden korosztályból, akik a teljes kiállítás tárlatvezetését is nagy odaadással hallgatták, nézték. Legkiemelkedőbb programunk az újonnan beüzemelt, működő, kipróbálható Nokia telefonközpont volt (https://ajovomultja.hu/exhibition/nokia-ultrasite-bts ), aminek segítségével egy lokális második generációs (GSM) mobil hálózatot sikerült kiépíteni.

Az érdeklődők működés közben láthatták a Nokia UltraSite bázisállomást, amely bő egy évtizeden át volt a magyar mobilhálózatok meghatározó eleme. A kialakított hálózatot a látogatók ki is próbálhatják, hívást indíthatnak és fogadhatnak, SMS-t küldhetnek és fogadhatnak, valamint USSD kódokat is használhatnak. A hálózat részét képezi egy integrált telefonközpont is, amin keresztül a hívások külső hálózattal is összeköthetőek, valamint a központ különböző teszt számai is kipróbálhatóak.

Kutatók Éjszakája

A MIKROMAT kibernetikai építőkészlet (https://ajovomultja.hu/exhibition/mikromat-kibernetikai-epitokeszlet)  replikáján a látogatók egyszerű áramköröket tanulmányozhattak illetve kapcsolási rajzok segítségével lemodellezhettek, például egy egyszerű lépcsőházi kapcsolást is.

Kutatók Éjszakája

Telefónia kiállításunkon a számos látványosság mellett, távközlési szakemberek segítségével a vendégek betekinthettek a korabeli telefonközpontok (pl. https://ajovomultja.hu/telefonkozpont-ark-511 , https://ajovomultja.hu/exhibition/cb-v25-tipusu-regi-szabvanyu-kapcsolo ) működésébe, amelyeket ki is tudtak próbálni.

Az eszközök működésének megismerésére több távközlési alkatrész (telefontárcsa típusok, induktor, crossbar rendszer) demonstrációját is bemutattuk. A további érdekességeket a Kiadványunkban https://ajovomultja.hu/news/szemelvenyek-telefonia-tortenetebol-1890-1980 láthatók.

Kónya Orsolya

Kutatók Éjszakája