ITK Hírmozaik

Az Informatika Történeti Kiállításon ( ITK-ban)  mindig történik valami... A látogatókkal, érdekességekben, eseményekben. Megyery Károly kollégánk szemezgetett a legfrissebekből:

Karácsonyi gyermekprogram

A nagy karácsonyi készülődés jegyében, segítve az ajándékok után loholó szülőknek, december 18-án, szombaton egész napos Karácsonyi gyermeknapot tartottunk, amelynek keretében Kuspi Zsolt tartotta a frontot a folyamatosan érkező gyerekeknek. Karácsonyi témájú, működő, retró számítógépes játékokkal készült a videojáték kabinet területén, de a Muszka Dániel által 1957-ben megépített a “Szegedi Katica” működtetésével,  lrgo robot megvalósításával is készült. Utóbbi kipróbálható volt, fénnyel irányítva és hang segítségével is mozgott.

Természetesen a Telefónia időszaki kiállítás működő telefonkészülékeit és telefonközpontjait is bemutattuk a sok-sok érdeklődőnek.

Külföldi látogató

Korábban lengyel diákokat, most chilei látogatót köszönthettünk! Aki  meglátogatott: Alberto Fernández González építész, egyetemi kutató. Pályafutása az akadémia és a szakmai gyakorlat között alakult, középpontjában az épületinformációs modellezés, a generatív tervezés és a különböző léptékű digitális gyártás áll. Az UCL-en tanul és tanít is. Kutatási témája között szerepel Neumann János élete, munkássága, és a korai számítógépek... Nagy érdeklődéssel hallgatta Kónya Orsi kolléganőnk spanyol tárlatvezetését, és elcsodálkozott, hogy micsoda érték és tudás van az ITK-ban. A kiállítást meg önmagában is látványosnak és nagyon színvonalasnak ítélte.

Alberto Fernández González és Kónya Orsolya
KépfAlberto Fernández González és Kónya Orsolya

Továbbképzés

Örömmel számolunk b,e hogy munkatársaink szakmai továbbképzésen  bővítették ismereteiket az Informatika Múzeum irányába, elvégezték a Digitalizálási munkafolyamatok a könyvtárban kurzust, sikeresen. Kónya Orsolya és Kuspi Zsolt is felvérteződött ezekkel a mai világban a muzeológiában nélkülözhetetlen ismeretekkel.

Tárgykölcsönzés

Egy népszerű tárgyunkat egy ideig nélkülöznünk kell az ITK-ban. Ugyanis a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum  is felfigyelt gyűjteményünkre. Frey úr ír. Frey Krisztián életműkiállítás keretében kölcsönkérte a PDP 11/45 típusú muzeális miniszámítógépet az Informatika Történeti Kiállítás bemutatott eszközei közül. Az apropó: Frey Krisztián 1970-ben Svájcba emigrált, taxisofőrként és buszvezetőként dolgozott. Számítógépes művészettel kezdett el foglalkozni. „Sztochasztikus szuprematizmus” címen rendezte meg kiállítását Zürichben. Hitvallása: a komputer-mű effektíve kiterjedt dolog, valóságos térben és időben mintegy képregényszerűen olvasható le. Ez az idő más rendszerű, mint a festmény-olvasat ideje, nem intenzív, hanem extenzív folyamat. Érzetek és gondolatok halmaza kerül a programba, és a variációk megszámlálhatatlan mennyiségben tárgyiasulnak. A program szanaszét osztja magát, majd bizonyos kiemelt pontokon értelmezi ezt a halmazt.A sansz, a lehetségesség, az aleatorika fogalma kerül be itt a képzőművészetbe, olyan fogalom, amely már a modern zenében régóta munkál.

A számítógépes műveit a kölcsönadott PDP 11/45 számítógép tipuson készítette.

Hajrá, tovább!

Mostantól Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agorában az ITK teljes nyitvatartással 8-18 óráig várja a látogatókat!