Egy lovagias ügy: a ZX Spectrum 35 éve

Sinclair ZX Spectrum + (felül) és Sinclair ZX Spectrum (alul)

Április 23-án ünnepeli 35. születésnapját minden idők egyik legsikeresebb házi számítógépe, a Sinclair ZX Spectrum. A Nagy-Britanniában gyártott gép több millió példányban terjedt el a világ minden táján – az olcsó és könnyen kezelhető számítógép Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendett.

Sir Clive Sinclair
a Practical Computing
címlapján

A ZX Spectrum a személyi számítógép iparágban árrobbanást előidéző, 100 font alatti áron megvásárolható ZX80 és ZX81 számítógépek után jelent meg 1982-ben. Az elődeire jellemző fólia tasztatúrát egy gumi billentyűszőnyeggel, később pedig műanyag billentyűkkel fedték le.

A típus neve és a Rick Dickinson által formatervezett gépház oldalán látható szivárványcsíkok is arra utalnak: az elődeihez képest nemcsak megnövelt (1 Kilobájt helyett 16, 48, később 128 Kilobájt) memóriája tette sikeresebbé, de az is, hogy nemcsak a feketét és a fehéret ismeri, összesen 8 szín megjelenítésére alkalmas a képernyőn.

A gép egy rendkívül emberközeli BASIC nyelvjárást és egy pedagógiai szempontból is kitűnő kézikönyvet kapott: játékprogramokat írni, képernyőre rajzolni és a gép belső hangszórójából dallamokat elővarázsolni már egy kisgyermek is meg tudott tanulni rajta. A tizenéves programozók pedig százszámra jelentették meg játékaikat a Z80 alapú, 8bites számítógépen – az Egyesült Királyságban többek között ennek is köszönhető, hogy a játékipar húzóágazattá vált.

A Sinclair BASIC-et pedig mind a mai napig használják, mint kellemesen kezelhető oktatási platformot.

A Sinclair ZX Spectrum család sikerére mi sem jellemző jobban, minthogy az alapító cégvezetőt, Clive Sinclairt 1983-ban lovaggá ütötték, Margaret Thatcher miniszterelnök pedig ezt a típust mutatta be japán kollégájának, mint a brit számítógépipar jelképét.

 

"Sinkler" szovjet klón
Nagy Károly gyűjteményében
forrás: http://retropages.hu/theme_12c.html

A Speccy-nek is becézett ZX Spectrumot 1986-tól az Amstrad cég gyártotta tovább, kazettás magnóval, majd 3”-os floppy egységgel egybeépített változatban. A gépnek számos „klónja” jelent meg – más országok mellett Csehszlovákiában és a Szovjetunióban. A klónokból Nagy Károly magángyűjtő komoly gyűjteménnyel rendelkezik, melyet az ősz folyamán a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal közös kiállításokon is láthatnak majd az érdeklődők.

Sinclair Spectrum Vega+ kézi játékkonzol

A Spectrum 35 éves, azaz egy számítógéphez képest matuzsálem, de köszöni, jól van. A beszédes nevű Retro Computers Vega néven gyártja konzol változatát, beépített játékprogramokkal. Egy másik projekt pedig az eredeti formatervező, Rick Dickinson bevonásával készül egy a ZX Spectrum+-ra hasonlító, Z80 alapú, de kívül-belül korszerű gép gyártására ZX Spectrum Next néven.

 

Mint korábban írtunk róla, a BBC Sir Clive Sinclair történetéből filmet forgatott.

 

Ünnepeljük a ZX Spectumot azzal, hogy megnézzük az NJSZT Informatika Történeti Kiállításának felső emeletén a gép példányait!

 

Gyűjteményünk tárgyai:

Az eredeti ZX Spectrum - http://ajovomultja.hu/zx-spectrum

Egyesült Államokban gyártott TIMEX-Sinclair - http://ajovomultja.hu/exhibition/timex-sinclair-2068

Csehszlovákiában gyártott Spectrum-klón - http://ajovomultja.hu/didaktik-gama-2

Sinclair ZX Spectrum 128K - http://ajovomultja.hu/news/zx-spectrum-128

Képes Gábor