TAP 34

TAP 34 számítógép perifériákkal

A TAP 34 a Telefongyár egy teljesen önálló fejlesztése volt a 80-as évek elején. Célja egy intelligens terminál létrehozása volt, az IBM 8080-as technológiájára építve (az intelligens terminál egy olyan mikroszámítógép, amely elsődlegesen nagygépes terminálként, az adatátviteli és terminálfunkciókra helyezi a hangsúlyt, de emellett mikroszámítógépes környezetet biztosít a helyi adatfeldolgozáshoz).

A tervezés és készítés évei alatt figyelembe kellett venni, hogy a nyugati országokban érvényben van a “COCOM-lista”, így csak olyan elemeket használhattak fel, melyet a Szovjetunióban vagy a keleti országokban gyártottak. A gép legnagyobb felvevőpiaca a KGST, és ezen belül is a Szovjetunió volt. Elsősorban a kőolaj és földgázvezetékek, és technológiai irányítórendszerek mellé kerültek telepítésre, de általában az energetikai iparban, és más területeken is használták.

A tervezése során elsődlegesen a Magyarországon készített elemek beépítése volt a cél, így került bele az Orion DME-28-as monitorcsalád. A MOM (Magyar Optikai Művek) gyártotta a dupla floppyegységet, melyeknek az MF 3200 és az MF 6400 volt a típusjelük. A billentyűzet is hazai gyártmány volt, a Táki fejlesztette és gyártotta is egyben, egész pontosan a Rafi licenc alapján. Ezen billentyűzetek HALL érzékelős billentyűket tartalmaztak, melyek mellőzték a mechanikus érzékelőket és a mágneses HALL-effektus alapján működtek.

Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/terta-tap-34-szemelyi-szamitogep