Tandem K2000

Tandem K2000 (részlet)

A Tandem Computers Inc. a főként banki alkalmazások és számítások kezelésére kifejlesztett hibatűrő informatikai rendszerek egy korai gyártója. A vásárlók tranzakciói, ATM pénzfelvételei, tőzsdeügyei és egyéb hasonló igényei okozta növekvő tranzakció-feldolgozási problémára kellett megoldást nyújtaniuk. Ezek a rendszerek egymástól független processzorokat, valamint redundáns adattároló eszközöket használtak, hogy elősegítsék a gyors hibakezelést, ha a  hardver meghibásodna.

Az architektúra neve NonStop lett. A kiállításon megtalálható Tandem NonStop Himalaya típus 1993 körül készült, banki alkalmazásokra. A gép 4096 darab (!) MIPS processzort tartalmaz és fő erőssége a biztonság, ami a személyi számítógépes rendszerekhez képest összehasonlíthatatlanul megbízhatóbb szerverré teszi.

A 70-es és 90-es évek közepe között eltelt több mint két évtizedben a Tandem az egyedi hardverek gyártásából a processzor tervezés felé fordult. Végül a Compaq felvásárolta a céget 1997-ben, annak érdekében, hogy növelje a társaság megbízható szervereinek kínálatát. A NonStop név máig megmaradt, most már a Hewlett-Packard cég  külön termékcsaládja.  Azé a cégé, amelyet eredetileg otthagytak az alapítók, hogy létrehozzák a Tandemet.

Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/tandem-k2000-szamitogepcsalad