Olivetti lyukszalag áttekercselő

Olivetti lyukszalag áttekercselő

Az 5 sávos lyukszalagon keresztirányban 5+1, a 8 sávoson 8+1 kör alakú lyukhely van, ennek megfelelően egy sorban egy 5 bites, illetve egy 8 bites karakter helyezkedhet el úgy, hogy a lyukak a karakter 1-bitjét jelképezik.

Az 5-sávos lyukszalagra a 31 elemű telex-kódtábla, a 8 sávosra rendszerint a 255 elemű EBCDIC (Extended Binary Coded Decimal Interchange Code) kódtábla karaktereit lyukasztják. A plusz egy lyukhelyen mindig van vezérlő lyuk – “üres” (0 értékű) karakter esetén is – amelynek átmérője lényegesen kisebb az információs lyukakénál és a karakterpozíció kijelölésére szolgál. A karakter-lyukakat 2:3, illetve 3:5 arányban osztja meg.

A lyukszalag legnagyobb előnye és hátránya egyben a lyukkártyákkal szemben, hogy a kilyukasztott karakterek sorrendje rögzített. Ez ugyanis jó, ha a lyukszalagon levő adatsor hibátlan, viszont rossz, ha hibás, különösen ha a hiba egy méretes lyukszalag-tekercs közepén van. Ilyen esetekben nagy segítség volt az áttekercselő, amely teljesen sík tekercset hoz létre. Kézi tekercseléssel ugyanis szinte lehetetlen elérni, hogy a szalagtekercs menetei pontosan fedjék egymást, márpedig a – bármilyen kicsit -“kilógó” széleknél egyrészt sérülhet a szalag, másrészt az olvasó hibásan olvas, rossz esetben elakad, vagy elszakítja a szalagot.

Segít a tekercselő a hibajavításban is, noha a hajdani adatrögzítő operátorok ugyanolyan jól tudták olvasni a lyukszalagot, mint hajdani elődeik a távgépíró szalagját. Igaz, kézi lyukasztóval könnyedén tudták javítani a szalagot, ha egy lyuk hiányzott a kódból, de az sem okozott gondot, ha – a lyukasztók által termelt tömérdek “konfetti” egy “bitjének” segítségével – be kellett foltozni egy felesleges lyukat, sőt, még az elszakadt szalag összeragasztása is sikerült: az áttekercselő minden kézi beavatkozás után tökéletesen “simára” tekercselte a szalagot.

Egy nagyobb szalagtekercs kézi visszatekercselése a beolvasás után percekig is eltartott; míg az áttekercselő egy teljes tekercset (250 láb = 80 m) körülbelül 25 mp alatt csévélt át.