Telefontörténeti kiállítás Rio de Janeiro jövőmúzeumában

Telefónia tárlatunk "ikervonala" Dél-Amerikában...

Kömlődi Ferenc író, jövőkutató barátunk, a Jelenből a Jövőbe és a Kvantumugrás című blogjaink szerkesztője épp Dél-Amerikában kalandozik. Rióban talált egy olyan kiállítást, amely a népszerű Telefónia tárlatunk látogatóinak is érdekes lehet. Íme, exkluzív beszámolója a dél-amerikai "jövő múltja" bemutatóról...

Rio de Janeiro Flamengo negyedében áll a többemeletes Oi Futuro jövőműzeum. Csúcstechnológia és művészetek találkozása, infokommunikáció a topon – gondolnánk, de helyette majdnem üres emeleteket kapunk, archív fényképekkel, egy izgalmas multimédiás-zenés „játszótérrel”, sablonos természetvédelmi projektbemutatóval. Maga az épület belső terét érdekesen alakították ki, a legfelsőbb szintek előadótermeit viszont csak programok idején nyitják ki. Összességében nagy csalódás lett volna, mert egy jövőmúzeumtól azt várjuk, ami a nevében áll.

Az Oi Futurot nem a jövő, hanem a jövő múltja, a nagyszerű telefontörténeti kiállítás menti meg. Az ős- és a hőskortól a jelenig követhetjük a telekommunikáció gazdag históriáját, vezetékes és mobilkészülékekből is széles palettát vonultattak fel a szervezők. Különös érzés már általunk is használt technológiákat, eszközöket múzeumban, muzeális tárgyként látni, mint az ezredforduló jól ismert darabjait, legendás bunkofonokat, Nokiákat és társaikat. De a vezetékes készülékek áttekintése legalább ennyire lebilincselő élmény, és csak kapkodjuk a fejünket, hogy az emberi elme milyen csodatárgyakat volt (és lesz) képes kitalálni.

A kiállítás a lazán kapcsolódó rokonterületekből is ad ízelítőt, például eredeti gramofonban gyönyörködhetünk az ősidőkből. Összességében szenzációs az élmény, és kár, hogy a múlttal ellentétben, a jövőből igen keveset tapasztalunk meg az Oi Futuro falai között.  

Kapcsolódó galériánk:

Telefontörténeti kiállítás Rio de Janeiro jövőmúzeumában | A jövő múltja (ajovomultja.hu)