Szegeden sem esett messze az alma… Megnyílt és mától látogatható!

Október 6-án nyitottuk meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és Nagy Károly magángyűjtő Nem esett messze az alma a fájától című közös kiállítását. A gyűjtemény egy részét szeptember folyamán Budapesten, az újpesti Ifjúsági Házban mutattuk be, a szegedi helyszínen egy megújult, szegedi gyűjtők tárgyaival is kiegészített tárlatot láthatunk – egészen év végéig -, ráadásul egy térben a Jövő múltja kiállítás – a világ 4-5 legnagyobb informatikai múzeumával vetekedő - kollekciójával. Azt is mondhatjuk: az állandó kiállítás mutatja be azt a „fát”, amely a személyi számítógép időszaki kiállításunkon látható „gyümölcseit” teremte.

A megnyitó közönségét – igen sok szegedi diákot, a sajtó képviselőit és minden érdeklődőt - Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agora igazgatónője köszöntötte, majd a megnyitó beszédet Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója tartotta. Beszédében kiemelte a magángyűjtők fontosságát, akik páratlan gyűjteményeket őriznek meg az utókornak. Az NJSZT a múlt értékeinek megőrzéséért felelősséget érző tudományos egyesületként világszerte egyedülálló módon felvállalta egy közérdekű muzeális gyűjtemény és egy azon alapuló, korszerű kiállítás működtetését és fejlesztését, melyhez rendszeresen időszaki kiállításokat társít. Így helyet biztosít a magángyűjtőknek is, ebben az esetben Nagy Károlynak, akivel évek óta együttműködünk az informatikatörténet bemutatásában.

A tárlat Budapesten óriási sikert aratott, három hét alatt közel ezer látogató, kiemelten sok diákcsoport tekintette meg – emelte ki Alföldi István, aki reményét fejezte ki, hogy Szegeden is a diákok kedvence lesz az „almakiállítás”. A jelenlévő tanulóknak nagyon tetszett a bekapcsolt Apple II számítógép – a rajta futó Summer Games játékkal – és a vitrinben látható ritkaságok.

Ezek nemcsak Nagy Károlynak, de a fentebb említett, az NJSZT közreműködésével működtetett muzeális gyűjteménynek is köszönhetőek, valamint több szegedi cégnek és magánszemélynek, köztük a Vintage 52-nek, a Délmagyarországnak és Hannus István kémikus professzornak.

A professzor a megnyitón is jelen volt – az általa felajánlott, az 1980-as évek második feléből való Apple Macintosh számítógépet nagyobb hátizsákra emlékeztető hordtáskájával együtt láthatjuk a vitrinben.

A megnyitót Nagy Károly és Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa tárlatvezetése egészítette ki. Alföldi István a „két Steve-ként” konferálta fel őket, utalva az Apple alapítókra, Steve Jobsra és Steve Wozniakra.

„Most pedig nézzük meg, hogy változott Steve Jobs öltözéke 1998 és 2010 között” – kezdte Nagy Károly a tárlatvezetést. A kezében tartott kép tanúsága szerint semennyit nem változott, Steve Jobs ragaszkodott a rá jellemző, emblematikus kék farmerhez és fekete felsőhöz. Nem véletlen, hogy Nagy Károly is ilyen öltözéket választott az eseményre.

galéria
galéria

Élmény volt a diákok reakcióit figyelni, ahogy az 1983-as Apple Lisa cipős doboz méretű,  5 Megabájtos winchesterét – vagy a PowerBook laptophoz illeszthető, táskaméretű rádiótelefonra rácsodálkoznak (mellyel együtt a PowerBook faxként használható!) De ugyanígy rácsodálkoztak a formatervek gazdagságára, a Steve Jobs által megkövetelt, kiemelkedő minőségre is.

Épp a megnyitó előtti nap, október 5-én volt 5 éve, hogy Steve Jobs meghalt, de személyes varázsa és az általa képviselt értékek most is meghatározóak az informatika világában.

Sajtómegjelenések (frissítjük)