A PC leghíresebb halottjai és tetszhalottjai

Webszerte nagy szomorúság fogadta a bejelentést, hogy leállítják a Winamp fejlesztését. Az egykor népszerű zenelejátszó eljelentéktelenedését jól mutatja, hogy legutóbb az androidos változat megjelenésekor szerepelt a hírekben. A Microsoft viszont szívesen felvásárolná, kérdés, hogy sikerül-e a feleknek megállapodniuk.

A modern számítástechnika története tele van efféle hullámhegyekkel és -völgyekkel. Az Index kiválogatott néhány szoftvert, amik az 1990-es és a 2000-es években szinte minden gépen fent voltak, de mára túlhaladottá váltak, megszűntek, vagy született náluk sokkal jobb.

Az 1990-es években alig volt olyan számítógép, amin ne futott volna az ACDSee 32 képnézegető. Kényelmesen végig lehetett vele lapozgatni a képgyűjteményt, illetve alapvető szerkesztési műveletekre is jó volt: elforgatás, sötétítés-világosítás, kontraszt, beállítás asztali háttérképként. Ma már léteznek nagyon fejlett, 64 bites verziói is ? képnézegetéshez túl bonyolultak, a profik pedig szívesebben dolgoznak Adobe-termékekkel.

Az MSN Messanger / Windows Live Messanger szintén kiment a divatból, kiszorította a Skype és a többi hasonló program. Az ICQ szintén a múlté, pedig sokáig ez volt az alapértelmezett csevegő-kliens, és igen népszerű volt. Túlhaladottá vált, a felhasználók megunták, másra váltottak. Egyébként még mindig létezik, van belőle androidos, iOS-es verzió is.

Az mIRC is él még, de rég nem annyira népszerű, mint egykor ? egy átlagos felhasználónak ez is legalább olyan felesleges, mint az ACDSee 32. Pedig nagyon egyszerű, a parancssoros rendszerek puritanizmusát idézi, sallangmentesen működik.

A PowerDVD is egyre inkább eltűnik. Az ultrabookok fénykorában sokan már optikai meghajtót sem tesznek a gépbe, de az ezredforduló környékén az asztali PC-kbe szerelt DVD-lejátszó nagyon jó alternatívának tűnt az asztali DVD-lejátszó mellett.

A Napstert a szerzői jogi huzavona törte meg, de a magot elvetették: egyre-másra jelentek meg a fájlcserélő rendszerek. Az ezredforduló környékén viszont már csak egy alternatíva volt a sok közül. Elterjedt a DC++, a Kazaa, a Soulseek, és a világ a Napster nélkül is egy gigantikus másolóüzemre kezdett hasonlítani. Valószínűsíthető, hogy a következő ?kihaló dinoszaurusz? a fájlcserélőket kiszorító torrent lesz.

Amikor 15 éve a Microsoft elterjesztette az Outlook Expresst, még 3-5 megabájtos tárhelyű ingyenes postafiókok, illetve az internetszolgáltatótól kapott fiókok jelentették az e-mailt. Ezeket lehetett bekötni a mail-kliensekbe. Milliók gyűlölték meg egy életre az IMAP- és POP3-beállításokat, de működött a rendszer. A Gmail és a többi webmail-szolgáltató sikerével viszont fokozatosan háttérbe szorult.

A Google népszerű szolgáltatásai közül a kifejezetten praktikus Readerről beszélhetünk múlt időben. Akárcsak az 1990-es évek közkedvelt böngészőjéről, az első böngészőháború nagy veszteséről, a Netscape Navigatorról.