MúzÉj az ITK-ban, a #neumann120 jegyében

A Szent-Györgyi Albert Agorában Társaságunk hagyományosan programokkal vesz részt a Múzeumok Éjszakájának szegedi forgatagában.

Idén június 24-én este előadásokkal és sok-sok bemutatóval készültünk.

Idén van Neumann János születésének 120. évfordulója, erről a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság egész éves programmal, s benne számos nem szokásos rendezvénnyel emlékezik meg. Ehhez illeszkedett az előadások egy része is. Örömmel tehettük, hiszen szegedi kutatókat, speciális témákkal kértünk fel előadónak, akik Neumann Jánosról nem mint matematikusról, fizikusról, számítógépesről szóltak, hanem a társadalomtudományok oldaláról mutatták be a világhírű magyar tudóst, illeszkedve az újszerű megközelítéseket megcélzó koncepciónkhoz.

Szalay Imre
Az est moderátora Szalay Imre, az NJSZT ügyvezető igazgatója volt

Vágfalvi Zoltán Csaba, SZTE Jelenkortörténeti és Összehasonlító Doktori Program hallgatója, a Deák Ferenc Gimnázium tanára „A matematikus és a globális történelem” című előadásában Neumann János sokoldalú tudásszomjának egyik megnyilvánulását, a történelem iránti szeretetét tekintette át. A kortárs visszaemlékezések, levelezések mellett a korabeli sajtóból és néhány levéltári forrásból pontosan felvázolható Neumann János politikai gondolkodása, erre vonatkozó elemzéseinek háttere. Ugyancsak kibontható az is, miképpen vélekedett Neumannról az életében meghatározó három politikai rendszer, vagyis a két világháború közötti Magyarország keresztény-konzervatív kurzusa, a második világháború utáni pártállami rezsim, végül az amerikai demokrácia. Zsidóként egy antiszemita rendszerben nevelkedett és ért kiváló tudóssá, hogy aztán egy szabadabb politikai rendszer támogatásával fordítsa elméjét a zsarnokság legyőzésére. Szülőhazájában a második világháború után éppen ez lett a bűne, miközben választott hazája, az USA feltétlen bizalommal, magas tudományos pozíciókkal tisztelte meg. Vágfalvi Zoltán Csaba tanulmánya egyébként a Neumann 120 esszé pályázat győztes műve, amely megjelent az Élet és Tudomány 2022. december 23-i számában - ez a szöveg képezte előadásának gerincét.

Vágfalvi Zoltán
Vágfalvi Zoltán

Tóth I. János, SZTE, BTK Filozófia Tanszékének habitált docense a játékelmélet a társadalomtudományokban témában tartott előadást. Neki korábban a Szegedi Egyetemi Kiadónál jelent meg Játékelméleti dilemmák társadalomfilozófiai alkalmazásokkal címmel könyve. Neumann János munkásságának és abban a játékelmélet helyének bemutatásával világossá vált, hogy a játék számára a modellje az emberi interakcióknak, konfliktusoknak, kooperációknak azokkal a feltételezésekkel, hogy tudatos, önálló döntésekre képes felek viszonyáról van szó. Ebben a struktúrában lehetett elemezni az 1943-as Bismarck-tengeri csatát, ami az amerikaiak és a japánok között folyt Új-Guineáért, vagy hogy a kő-papír-olló vagy a gyáva nyúl játék milyen szituációkat modellez, s melyek ezek kimenetelei.

Játékelméleti előadás
Tóth I. János előadása

Az Informatika Történeti Kiállítás (ITK) hivatalos megnyitója 2013. június 25-én volt Neumann János lánya, Marina von Neumann-Wittman részvételével. Így a pont 10 éves intézmény előzményeiről, létrejöttéről, a tíz év eseményeiről (időszaki tárlatok, adományozások, neves látogatók, nyári táborok, iskolai bemutatók) mint egy élő, megújuló, Szeged kulturális életének részét képező helyszínről számolt be Kónya Orsolya, az ITK múzeumpedagógusa, tárlatvezetője számos fényképpel és egy az alkalomra készült videóval.

Kónya Orsolya
Kónya Orsolya előadása

Az előadásokat speciális tárlatvezetések követték késő estéig.

  • Így a nemrég megnyitott időszaki tárlaton, a Kézzelfogható logika, az ördöglakatok csodálatos világa tárlaton a gyűjteményeiket itt kiállító gyűjtőkkel lehetett személyesen találkozni. Bozóki Sándor, Gál Péter, Prémecz Gergely, Vígh Viktor maga mesélte el kötődését a témához, mutatta be kedvenc darabjait, segítette a szabadon kipróbálható rejtvények megoldását az számos érdeklődőnek.
  • A megújult Telefónia kiállítás kipróbálható eszközeinek történetét, összefüggéseit Korom Dezsővel, a kiállítás egyik létrehozójával beszélhették meg a látogatók.
  • Kikerült a vitrinből a tavaly is nagy sikert aratott Mikromat  kibernetikai építőkészlet replika, amit Vid Gáborral, a készítővel lehetett kipróbálni, s az apró feladatok hoz szükséges elektronikus kapcsolatok létrehozásával a számítógépek belsejében zajló lépések válhattak világossá.
  • S az ITK sok-sok érdekességét, régi számítógépét, berendezését is jobban megismerhették a Múzéj résztvevői Kónya Orsolyával, az ITK múzeumpedagógusával.
Tárlatvezetés
Tárlatvezetés