Muszka Dánielre emlékezve

"Addig élsz, amíg emlékeznek Rád."

Muszka DánielHihetetlen, hogy ma négy éve... 2018. március 22-én hunyt el Muszka Dániel. Javában ünnepeltük a Neumann Társaság fél évszázados jubileumi évét, e sorok írója pedig épp Szekszárdon, a Neumann Verseny zsűrijében ült, diákok robotika-informatika alkotásait szemlélte, amikor kapta a hírt... "Előttem az utódom" - Muszka Dániel sokat tett, hogy a 2000-es évek fiataljai megismerjék az informatikát Magyarországon:

- A Szegedi Katicabogárral egy nemzetközileg számontartott, hazánkban pedig "médiasztárrá" váló műállatot, azaz kibernetikai állatmodellt alkotott. Informatika Történeti Kiállításunknak olyan emblematikus tárgya lett, mint a Louvre-nek a Mona Lisa. Nincs sejtelmes mosolya, de mégis van benne valami "élő" és "aranyos" - ezért megfogja a látogatókat.

- Foglalkozott közlekedéskibernetikával, látogatófogadó robotokkal (a 60-as években!), egy város (Szeged!) és az ipar számára értékes, hasznos automatákkal. A magyar kibernetika úttörője - Kalmár Professzor csapatában - és a magyar robotika előfutára.

- Budapesti barátjával, Kovács Győzővel az informatikai múzeumügy elindítója, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agóraban közel 10 éve látható, kétszintes Informatika Történeti Kiállításunk nagyon nagy részben neki is köszönhető. És a még nagyobb gyűjtemény, melyet ő tonnákban fejezett ki - és az évtizedek során sokszor meg is mozgatott... Nem önszántából, hanem mert szükség volt rá.

- Mindig szerelt, újított, szó szerint az utolsó pillanatig. 88 évesen készített - Claude Shannon munkáját is idéző - "önmagát kikapcsoló gépe" egy miniatűr robotszínház... Az ITK-ban berendezett kis emléksarokban látható, más műveivel együtt.

- A Neumann Társaságnak is a kezdetektől egyik szervezője, motorja volt.

Emlékezzünk rá!

Képes Gábor, NJSZT

Életrajza:
https://itf.njszt.hu/szemely/muszka-daniel

A Katicabogár a Cybernetic Zooban:
http://cyberneticzoo.com/cyberneticanimals/1956-57-elektronikus-katicabogar-electronic-ladybird-muszka-daniel-hungarian/

Videoportré:
https://www.youtube.com/watch?v=QmG7igHEPcU