Chip csodák

Zilog Z80A

Egy gyönyörű virtuális kiállításra szeretnénk felhívni a figyelmüket az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) honlapján.

Az IEEE Spectrum oldalon található bemutató a "morzsák" dicsőségcsarnokába vezet minket.

 

 

 

A szilícium mesterei

Intel 8088, fotó: Intel

A kiállítás fókuszában nem a számítógépek, hanem az azokban található microchipek állnak. Jelenleg hét kategóriában összesen 28 chipet szerepeltetnek (igaz, ebből egy, a Texas Instruments egyik chipje, szponzorált tartalomként jelent meg). Az összeállítást később bővíteni is tervezik.

Nem meglepő módon a legnagyobb arányban a mikroprocesszorok "dicsőültek meg", összesen tizenketten. Köztük olyan klasszikusok, mint az IBM PC-k sikerét megalapozó Intel 8088. (Azon kicsit meglepődtünk, hogy épp a legelső mikroprocesszor, az Intel 4004 nem került a dicsőségcsarnokba. Pedig lenne okunk büszkének lenni, hiszen az Intel céget évtizedekig vezető Gróf András és az Intel 4004 fejlesztésénél is jeleskedő Vadász László a kezdetektől lényegi szerepet kapott a chipek világában.)

A dicső tizenkettőbe került viszont a megannyi házi számítógépben, köztük az idén 35 éves ZX Spectrumban bizonyító Zilog Z80, az Apple II-ben és a korai Commodore-okban "dobogó" MOS 6502 – vagy a Macintoshok és Amigák kedvelői körében legendás Motorola 68000 is.

A válogatásban az IBM Deep Blue 2 sakk chipje is szerepet kapott (1997), de örömmel fedeztük fel a Texas TMC0281 chipjét is, amely a beszédszintetizátorokat forradalmasította.

Ez a chip belekerült a népszerű Speak&Spell játékokba is, amelyek egyik példánya E.T., a földönkívüli kelléke lett Steven Spielberg filmjében.

 

Hiányérzetük van?

A virtuális kiállítás szerzője, Stephen Cass ajánlása szerint az összeállítás szabadon bővíthető. Hiányérzetük van? Írják meg nekünk – mi a legjobb javaslatokat továbbítjuk és saját oldalunkon is közöljük.

"Puskázhatnak is": sétáljanak végig kiállításunk, a Jövő múltja felső emeletén!

Tárlatunk telis tele van olyan számítógépekkel, amelyekben forradalmi mikrochipek dolgoztak. Melyik chipre hívnák fel legszívesebben az IEEE figyelmét? A Zilog keleti klónjára, az U880-ra és a Vasfüggöny mögötti mikroelektronikára? Vagy az Intel palettájáról szemezgetnének?

Ötleteiket – és a chipekkel kapcsolatos fényképeiket, dokumentumaikat - küldjék el Képes Gábor részére!

 

Az IEEE virtuális kiállítása itt található: http://spectrum.ieee.org/static/chip-hall-of-fame