Az első üzleti alkalmazás elektronikus számítógépen

Az 1887-ben alapított és az 1980-as évek válsága óta csak utódcégeiben továbbélő, 1994-ben lényegében megszűnt brit étteremlánc, élelmiszergyártó és hotelkonglomerátum J. Lyons and Co. 1951. november 17-én informatikatörténelmet írt: ők futtattak először üzleti alkalmazást számítógépen. A cég úttörőszerepet játszott az üzleti élet számítógépesítésében ? 1951 és 1963 között többféle LEO (Lyons Electronic Office,www.fcet.staffs.ac.uk/jdw1/sucfm/LEO.htm) gépet (LEO I, II, III) gyártottak és értékesítettek, amelyek közül az utolsók 1981-ig voltak használatban.

Az első LEO-t a legendás brit EDSAC ihlette meg. A fejlesztések megelőzően, a J. Lyons and Co. szakemberei Cambridge-ben találkoztak is az azt építő Douglas Hartree-vel és Maurice Wilkes-szel. A találkozás után a cég anyagilag is támogatta az EDSAC projektet, Hartree és Wilkes pedig figyelmükbe ajánlották a Cambridge-ben kutató radarmérnök John Pinkeront (1919-1997). Ő irányította az 500 kHz-s órasebességű, az utasítások többségét 1,5 másodperc alatt végrehajtó LEO I építését. A programokat a Lyons mérnöke, Wilkes tanítványa, Derek Hemy írta.

Az első üzleti alkalmazás pékségek teljesítményét értékelte ki. 1951. szeptember 15-én tesztprogramként futtatták le, ?élesben? pedig bő két hónappal később, november 17-én indították el.