Az első Apple számítógép

Az Apple 17 hónap után 1977. szeptember 30-án állította le első számítógépe, az Apple I további fejlesztését. Ekkor már a későbbi bombasiker Apple II-n dolgoztak. A tervezőmunkát teljes egészében az almás cég egyik legendás alapítója, Steve Wozniak végezte.

Az Apple Computer Company-t 1976. április 1-én az észak-kaliforniai Los Altosban alapította a két Steve, Jobs és Wozniak és a hamar távozó Ronald Wayne. Az akkor még természetesen sorszám nélkül futó gép sikeres kereskedelmi forgalmazását tűzték ki célként. Három hónappal később, eredetileg 666 dollár 66 centért (mai értéken kb. 2600 dollár) kezdték el forgalmazni.

Az első Apple kevesebb volt egy mai komplett személyi számítógépnél: az alaplapot és tartozékait (processzort, memóriát stb.) tartalmazta. Monitor gyanánt televízióra kötötték, az funkcionált kijelzőként. Mivel a korabeli gépek többsége nem rendelkezett hasonló perifériával, a televízió ilyen jellegű használata fontos újításnak számított. A gépnek egyébként tápegysége, burkolata és billentyűzete sem volt. Programtárolásra, betöltésre és mentésre kazettás magnót használtak. A sok hiányosság ellenére már az első Apple is felhasználóbarátnak számított: könnyű volt elindítani és kezelni. Kevesebb alkatrészből állították össze, mégis ugyanolyan jól, sőt, gyorsabban működött, mint a kortárs számítógépek. A vásárlóknak külső hardverként csak televízióra és billentyűzetre volt szükségük.

A mindössze 200 példányban elkészült Apple I informatikatörténeti különlegesség ? a modelleket (részben az alapítók) kézzel szerelték össze. Árveréseken máig komoly az érdeklődés, 1999-ben 50 ezer dollárért kelt el egy példány, 2010-ben pedig eredeti csomagolásban 210 ezerért adtak el egyet, egy Steve Jobs által írt és aláírt levéllel együtt. 2012-ben egy német aukciós ház 500 ezer euróért (650 ezer dollárért) értékesített egy korai darabot. Jelenleg kb. 50 megmaradt példányról lehet tudni, viszont csak hat működőképes közülük.