ICT 1905

ICT 1905 számítógép

Az ICT 1905 számítógépet a londoni székhelyű International Computers and Tabulators gyártotta. 1964-ben mutatták be alig 6 hónappal az IBM 360 kijövetelét követően. Egy már meglévő modellt a kanadai FP6000-et kezdték el gyártani, kiegészítve az ICT Standard Interface-el.

Egy összeadási művelet végrehajtási ideje 2,5 mikrosec (1906, 1907 modell, 1,1 mikrosec sebességű ferritgyűrűs memóriával) és 34 mikrosec (1901 modell, 6 mikrosec sebességű ferritgyűrűs memóriával) között volt.

Ezek a mainframe számítógépek ugyanazt az utasításkészletet használták, ami azt jelentette, hogy ha írtak egy programot az egyik gépre, azt változatlanul tudták használni egy nagyobb típusú gépen vagy akár egy kisebben is, ha annak megvoltak ugyanazok a lehetősége. A gépek hardverei különböztek, így ahhoz, hogy kivitelezzék ezt a visszafelé kompatibilitást, szükség volt egy programra, amely ’emulálta’ a hardvert és további rutinokat biztosított hogy támogassák a hardverspecifikus utasításokat. Az 1900-as családban lévő gépek 24bit hosszúságú szó szervezésű gépek voltak.

A korai gépekben központi memória volt telepítve, ami a ma használatos Random Access Memory elődje volt.A kevés memória ellenére meglehetősen kifinomult alkalmazásokat voltak képes futtatni. A be/kimeneti egységek 80 oszlopos kártyákból, kártyalyukasztóból és egy 8 nyomos papír szalagból álltak.

Hazánkban elsőként a KFKI vásárolt egy ICT 1905 típusú gépet, az ott üzemelő, elavult, elektroncsöves URAL 1 kiváltására. (Azonos tulajdonságú gépet kapott a KSH is.) A szilícium tranzisztorokkal épült, 32 Kszó (24 bit/szó) kapacitású ferritgyűrűs memóriával rendelkező géphez 7 sávos mágnesszalag-tárat és 7,25 MB kapacitású cserélhető mágneslemezes tárat is lehetett csatolni; adatbevitelre 8 sávos lyukszalagos, valamint lyukkártyás bemenete szolgált. A kitűnő gépnek már volt operációs rendszere, s a legismertebb programozási nyelvek ALGOL (ALGOrithmic Language), FORTRAN (FORmula TRANslator), COBOL (COmmon Business Oriented Language) fordítóprogramjait is szállították hozzá.

A KFKI kreatívan használta fel az ICT gépet. Rendszerben alkalmazták az általuk fejlesztett TPA 1001-gyel oly módon, hogy mindkét számítógép saját periférikus készülékének látta a másikat: az ICT működtetni tudta a TPA plotterét, a TPA pedig az ICT nyomtatóját. Emellett a TPA viszonylag lassú olvasója vitte be az adatokat, amelyeket aztán igen nagy sebességgel átírt az ICT-nek vagy a főtárába vagy a mágnesszalag egységére.

 

Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/ict-1905-szamitogep