HT-1080Z/64

HT-1080/Z iskolaszámítógép

A Művelődési Minisztérium első iskolaszámítógép pályázatán nyertes számítógép. Gyakorlatilag ez a számítógép jelent meg először nagy tömegben a középiskolákban (kicsit korábban már kb. száz Luxor/BRG ABC80 is megjelent a középiskolákban). Magánemberek nem vásárolták mivel az ára igen magas volt.

Az amerikai Tandy TRS-80 Modell I számítógéppel kompatibilis hongkongi EACA Videogenie licensze alapján készült. Az eredeti felépítésen nem változtattak a HT szakemberei, csupán egy AY-3-8910 hanggenerátor és I/O áramkörrel bővítették ki. Az első széria alaplapjai eredeti EACA gyártásúak, itthon csak az összeszerelés történt. A hanggenerátor panel a két eredeti alaplap összekötésénél csatlakozott a géphez. A hanggenerátor panel a hangon kívül 8 bites I/O portokat is biztosított. Ezt az gép házába utólag vágott nyíláson vezették ki. Az első két változat 16 kB RAM-mal volt ellátva, majd később (1985-től) HT1080Z/64 jelzéssel 48 kB-os modellek készültek. Ezen modellek esetén már magyar tervezésű és beültetésű alaplapokat találunk, az alkatrészkészlet is jelentősen megváltozott (pl. a BASIC interpreter nem maszk programozott ROM-okban, hanem EPROM-okban található).

Iskolai használatra kitűnően alkalmassá tette strapabíró, jó minőségű billentyűzete és kompakt felépítése. A központi egységet, a billentyűzetet, a tápegységet és a kazettás magnetofont egybeépítve tartalmazza. Tört fehér műanyag házát két oldalán famintázat díszíti. Kijelzőként televíziós vevőkészüléket vagy monitort lehetett használni.

Többféle bővítő egység létezett hozzá, egyebek mellett MICOLOR-01 néven színes grafikus bővítés, valamint floppyvezérlő, nyomtatóillesztő, stb. Analóg-digitális illesztő segítségével mérőrendszerekben is használható volt. Technika, fizika oktatásában is jól használták.

Az 1983-86 között gyártott HT-1080/Z School Computer nem örvendett nagy népszerűségnek. Ennek okai a következőek voltak:

  • alap típusa, a TRS-80 az 1970-es évek végének technikai színvonalát reprezentálta, így a HT-1080/Z megjelenésekor sem volt korszerű.
  • a magyar számítógéptípusok közül “ember közelibbnek” tartották a Homelab/Aircomp és az 1984-től megjelenő Primo típusokat, valamint a 80-as évek közepén megjelenő Videoton TV Computert.
  • a külföldi típusok közül lényegesen olcsóbb volt a Sinclair ZX81 típus (melyhez akár 64K RAM bővítő is létezett). A 80-as évek közepén nagy sikert aratott Sinclair ZX Spectrum és Commodore 64 típusok pedig nagyobb felbontású, színes grafikát, nagyobb mennyiségű szoftver kínáltak.

A 80-as évek második felében már a Commodore 16, Commodore Plus/4 típusok iskolai elterjesztését támogatták, a magyar típusok, bár sikeresen bemutatták őket a második iskolaszámítógép pályázaton (például ProPrimo, HT3080C), a prototípus szintjén maradtak.

A HT-1080/Z-nek HT-2080/Z néven irodai célra forgalmazott (tudomásunk szerint lényegesen nem különböző) típusa is létezett.

HT-3080C

A sorozat utolsó gépe a HT-3080C volt, a Híradástechnika Szövetkezet ezzel a géppel nevezett be az iskolaszámítógép pályázat második fordulójára, ahol harmadik helyezést ért el. A gép kifejlesztése a BME-vel együtt történt. A HT-1080Z-hez képest külső megjelenésében nem sokat változott, csak a billentyűzet bővült ki 74 billentyűre: ez tartalmazta az ékezetes magyar karakterekhez szükséges, szabványosan elhelyezett billentyűket és 8 funkcióbillentyűt is. Belül maradt a Z80 processzor és 64 kB RAM, a ROM 48 kB-ra volt bővíthető. A képernyőkezelés jelentősen átalakult: színes, nagyfelbontású grafikát biztosított (192 x 256 pont, 8 szín, 6,75 kB különálló videomemória), a karakteres kép pedig 24 sorból és soronként 32 karakterből állt. A már ismert hanggenerátor (3 csatorna + zaj, 11 oktáv, szelektív hangerő és burkológörbe programozhatóság) mellett színes RGB és TV kimenetet, 2 db 8 bites I/O illetve Centronics illesztést találunk. A prospektusban opcionálisan fényceruza, botkormány, Commodore soros port (pl. VC1541 floppy meghajtó illesztéshez) is szerepelt.

Szoftver szinten jellemző volt a továbbfejlesztett BASIC interpreter, a teljes képernyős editor és az új monitorprogram. A gép külön érdekessége, hogy egy segédprogrammal alkalmassá vált a 48 kB-os ZX Spectrum alapgépre írt programok beolvasására és futtatására, valamint a Spectrumhoz készült Interface I fogadására is.

Gyártó Híradástechnika Szövetkezet, Budapest
Típusa iskolaszámítógép
Gyártó ország Magyarország
Gyártás éve 1983-1986
Processzor Zilog Z80, 1,77 MHz
RAM 16 KB, később 48 KB (HT-1080Z/64 változat)
ROM 12 KB + 1,5 KB kiterjesztés (monitor, magyar karakterek támogatása)
Szöveges felbontás 16 x 32 vagy 16 x 64 karakter, átkapcsolható és lapozható
Grafikus felbontás 128 x 48 képpont, fekete-fehér
Hang Beépített AY-3-8910 hangchip (3 csatorna és zaj, 11 oktáv)
Billentyűzet Teljesértékű QWERTY billenytűzet, de nincsenek magyar ékezetes billentyűk Mechanikus billentyűzet.
Csatlakozók 50 kivezetésű bővítő busz, külső magnó interfész, TV antennajel, kompozit videojel, 8 bites ki/bemeneti portok (az AY-3-8910 által)
Beépített nyelv BASIC (Microsoft 12kB Level II BASIC)
Adattároló Beépített, kompakt kazettás magnó egység programok felvételére és bejátszására (500 baud).
Perifériák Nyomtató interfész, külső bővítő floppy diszk vezérlővel, nagyfelbontású grafikával, külső floppy meghajtó


Forrás:
https://itf.njszt.hu/termek_hardware/ht1080z-haziszamitogep
ht.homeserver.hu
http://www.gamestar.hu/magyarorszagon-vilaghiru-haziszamitogepek-ht-1080z.html
http://oldmachines.tripod.com/hun_ht_1080z.htm