Zsebszámológépek

A HT zsebszámológépei kiállításunkban

A zsebszámológépek szorították ki a logarlécet a mérnöki gyakorlatból. Megjelenésüket az integrált áramkörös technika tette lehetővé az 1960-as évek végén: az elsőt a Texas Instrumentsnél (TI) tervezték az Egyesült Államokban, az integrált áramköri technika úttörője, Jack Kilby részvételével.

1971-ben már kereskedelmi forgalomban is megjelent zsebszámológép, a TI Datamath. 

A korszak további jelentős gyártói egyebek mellett: Hewlett-Packard (HP, Egyesült Államok), Commodore (USA-Kanada), Sinclair (Nagy-Britannia), Sharp (Japán), Casio (Japán).

Hazánkban a Híradástechnikai Szövetkezet (HT) és az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára (EMG) gyártott zsebszámológépeket az 1970-es, 80-as években. A HT különböző licencek felhasználásával (Bowmark, National Semiconductor, TI, stb.) alakította ki termékválasztékát.

Az EMG a Hunor gyártmánycsaládba ( http://ajovomultja.hu/hunor-elektronikus-kalkutarorok ) illeszkedő zsebkalkulátort mutatott be.

Az 1970-es évektől többféle zsebszámológép kategória alakult ki (az alapműveletes mellett pl. programozható, tudományos, stb.) és a zsebszámológépeket a kijelzőjük (pl. LED, LCD) alapján is nemzedékekre oszthatjuk.

Az egyik első zsebszámológép, a kiállításunkban is látható Datamath

Források:

Képes Gábor - Álló Géza: A jövő múltja, NJSZT, 2013., p140-141

A HT és EMG számológépek részletes bemutatása: http://www.arithmomuseum.com/