Telemechanikai adatgyűjtő alközpont (AK-21)

AK-21 A berendezés olaj- és gázipari mérési adatok, jelzések összegyűjtésére szolgált, amit telefonvonal segítségével egy számítógép központba (ÜSZK) juttatott, tovább feldolgozásra. (pl.: nyomás, hőmérséklet, mennyiség mérés, szint minimum / maximum jelzés stb.)

Az alközpontot a magyar MMG Automatika Művek gyártotta 1977-ben.

A berendezés a Nagyalföldi Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalat (NKFV), későbbiekben MOL területén üzemelt 1978 - 2001-ig.

Az adatgyűjtő rendszer 23 db alközpontból (AK-ból) és egy főközpontból (KTE-ből) állt. Az itt kiállított az AK-21 nevű.

Az NKFV szempontjából ez volt az egyik legfontosabb állomás, amely a megtermelt földgáz jellemzőit (mennyiség, nyomás, hőmérséklet, fűtőérték) mérte.

Az AK főbb jellemzői:

  • max. 254 db "mérés" pl. nyomás, nyomáskülönbség, hőmérséklet, mennyiség.
  • vagy 254x16db "jelzés" pl. ...kút mérőszeparátoron, tolózár nyitva, stb.

A mérések – jelzések aránya, széles határok között variálható.

Az AK alsó részén található egy panel, amely nem része az állomásnak. Segítségével lehet "szimulálni" egy mérést, ill. 4 db olajkút termelési állapotát.

Az állomás "agya" egy huzalozott logikából áll, amely tartalmazza az AK nevét is, jelen esetben ez a 21-es számú.
A berendezés még nem tartalmazott processzort, „központi egysége” huzalozott logikájú volt. Maximum 254 db mérést, vagy kb. 4000 jelzést tudott fogadni

Az itt látható állomás egy "kis-közepes" kiépítettségű, és eredetileg csak mérésre használták. A gyakori kalibráció miatt a mérések pontossága jobb volt, mint 0.5%.

Az adatgyűjtő állomás felépítése:
A legfelső részen eredetileg a tápszabályzó panelek voltak, hűtőbordákra szerelve. Ezek az egységek túl forróak voltak és gyakran meghibásodtak, ezért le lettek cserélve megbízható típusú modulokra. (a baloldali plexin bekukucskálva láthatóak)
A legfelső RACK a MODEM volt. A MODEM hozta olyan formára a továbbítandó jelet, hogy azt telefonvonalra lehessen kötni. A 200 Baud-os sebessége ma már több mint megmosolyogtató. Alatta az állomás komplex vezérlését ellátó RACK az ATE (adatátviteli egység) található.