Rólunk

Kedves Látogató!

Tudja-e Ön, hogy egy robotkatica is meg tud sértődni és azt, hogy hogyan lehet kiengesztelni? Szívesen lenne főnök vagy titkárnő egy 50 évvel ezelőtti irodában? Megnézne és kipróbálna egy működő telefonközpontot a múlt század közepéről? Elcsodálkozna-e azon, hogy amit ma egy ici-pici mikro-vagy nanochip tud, azt néhány évtizede még ruhásszekrény méretű gépmammutokból sem lehetett kikönyörögni? Érdeklik Neumann Jánosról szóló eredeti relikviák? Mindezt és még számos más érdekességet láthat csak akkor, ha ellátogat az INFORMATIKA TÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁSRA Szegeden. Megnézheti, kipróbálhatja és még meg is mosolyoghatja az elmúlt idők informatikai eszközeit. De ne feledje, amikor ezt okostelefonján olvassa és ujjaival tologatott ikonokkal bírja rá készülékét az Ön számára értelmes dolgok művelésére, e mögött sok ezer emberévnyi munkára volt szükség operációs rendszerek és minimális kényelmi szolgáltatások nélkül, hogy elkészüljenek azok a fordítóprogramok, amelyek az ikontologatást a számítógép számára érthető bitsorozatokká konvertálják. Egy pillanatra gondoljon azokra, akik megalapozták, majd lerakták a piramis legalsó kockasorát: mert az ő orcájuk verítéke nélkül csillogó okostelefonja csak 10 dkg színesfém tartalmú ócskavas lenne, némi homok (SiO2) szennyezéssel.

A 2012 decemberétől megtekinthető fantasztikus állandó kiállítás, amelynek gyűjteménye különös időutazásra hívja – a legmodernebb technika segítségével – a bitek és bájtok világába.

Ehhez kíván kellemes időtöltést a

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

 

A NEUMANN JÁNOS SZÁMÍTÓGÉP-TUDOMÁNYI TÁRSASÁG-ról

 Az NJSZT 1968-ban alakult. Az alapítók célkitűzése az volt, hogy az akkor még gyerekcipőben járó számítógép-tudomány művelőinek szakmai fórumot biztosítson, képviselje érdekeiket. Mára a Társaság az informatika-tudomány valamennyi ágát felölelő szakosztályokat működtet, regionális szakmai szervezetei jelen vannak egész Magyarország területén. Számos nemzetközi projektben vesz részt, tagja a meghatározó nemzetközi infokommunikációs szakmai szervezeteknek.

A szűk szakmai feladatok mellett egyre erőteljesebben hallatja hangját a magyar lakosság digitális esélyegyenlőségének megteremtésében. Néhány éve létrehozta a DE-programot azért, hogy az információs társadalom három alappillére: infrastruktúra, igény, ismeret (3I) közül az ismeret egyértelműen prioritást kapjon.

Az internet-használati ismeretek (pl. Netszeregy,) az ECDL Start és az ECDL mellett az NJSZT egymásra épülő képzési kínálatának legújabb eleme a kezdőknek szóló e-ügyintézés egynapos komplex, interaktív képzés, amelynek során a hallgatók betekintést nyernek az e-ügyintézés világába. Legújabb akkreditált képzésünk a Digitális készségek mindenkinek – az alapoktól az ECDL-ig.

Az NJSZT egyik kiemelt feladata a szakmai-kulturális örökség megőrzése és megismertetése; “Mindent megteszünk azért, hogy nemzetközileg is figyelemre méltó módon, a XXI. század eszközeivel mutassuk be az elmúlt évszázad infokommunikációs technológiájának eredményeit, a jövő múltját.”(Alföldi István, ügyvezető igazgató). Ennek megvalósulása a szegedi Agorában létrehozott állandó Kiállítás, amelyet jelentős szellemi és anyagi ráfordítással tudott létrehozni és folyamatosan szeretne fejleszteni, hogy a világ vezető informatika-történeti múzeumaival vetekedő gyűjtemény kerüljön a nagyközönség és a szakmai érdeklődők elé. A Kiállítás tárgyainak összegyűjtése több évtizedes munka eredménye, amelyben külön kiemelendő Muszka Dániel (✝), Kovács Győző (✝), Bohus Mihály szerepe.

Az NJSZT sokrétű feladatairól, tevékenységéről, a szakmának és a laikusoknak kínált programjairól részletesen tájékozódhatnak a Társaság honlapján, Facebook oldalán.