Sakkszimultán retró számítógépekkel Szegeden – IT Evolúció Budapesten

Kutatók Éjszakája Szegeden, Budapesten

A masinák mattra készülnek Szegeden. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság A jövő múltja (http://ajovomultja.hu ) című informatikatörténeti állandó kiállításában a veterán számítógépek összefognak, hátha együttes erővel legyőzhetik az emberi intelligenciát. Szkeptikusak vagyunk a sikert illetően, de azért drukkolunk nekik.

Papp Petra magyar sakkozó, női nemzetközi nagymester Papp Petra magyar sakkozó, női nemzetközi nagymester vállalkozott rá, hogy szimultánt játszik. Egyrészt élő ellenfelekkel: a Kutatók Éjszakáján a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában található, páratlan informatikatörténeti tárlatba látogató, vállalkozó kedvű jelentkezőkkel – másrészt az ott őrzött, működőképes számítógépeken futó sakkprogramokkal.

Papp Petra 1993-ban született Szegeden – az ellene felsorakozó masinák mindegyike idősebb nála. Csatasorba áll az 1981-ben, 1 Kilobájt RAM memóriával forgalomba került ZX-81, az 1982 óta gyártott, híres Commodore-64, de a Commodore Plus/4 – a rajta futó Colossus Chess programmal-, az 1985-től gyártott, legendás Amiga számítógépcsalád egyik tagja és persze antik Macintosh és PC számítógépek is beszállnak a Papp Petrával szembeni küzdelembe.

A rendezvénnyel egyrészt az ész játékának, a sakknak a szépségeire kívánják felhívni a szervezők a figyelmet – másrészt pedig arra, hogy a sakk az informatika kezdetei óta az egyik legnagyobb kihívás a számítógéptudósok számára. A sakkozó gép gondolata foglalkoztatta Alan Turingot, Nemes Tihamért és Claude Shannont, a sakkozó szuperszámítógép megjelent a 2001: Űrodisszeia című filmben, majd 1976-77-ben a Fidelity cég már sakktáblába épített komputert mutatott be… Húsz évre rá pedig az IBM Deep Blue számítógépe legyőzte Kaszparovot...

A rendezvényhez kapcsolódóan Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa tart előadást a számítógépes sakkozás történetéről.

A látogatók más informatikatörténeti élményekben is részesülhetnek: az Agora földszintjén a Számolj utána! című kiállítás a mechanikus számológépek fejlődéséből szemezget – A jövő múltja pedig az első magyar számítógéptől az Internet történetét reprezentáló tárgyakig terjedő skálán mutatja be a világformáló tudomány térhódítását.

Belépés: díjtalan Nyitva tartás: 17 órától 23 óráig
Szimultán partik kezdete: 17 óra és 19 óra
Informatikatörténeti előadás: 18:00 (helyszíne: Agora kamaraterem)

Eközben Budapesten… Az Óbudai Egyetem (ÓE) immár 7. alkalommal vesz részt a Kutatók éjszakája (Researchers’ Night), az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa szerte megrendezett fesztiválon. Az ÓE Neumann János Informatikai Kar egyik érdekes programján az IT Evolúció álladó kiállítás látható (2016.09.30.), mely Kutor László címzetes egyetemi tanár magángyűjteménye.

A kiállításról bővebben itt, a rendezvény helyszínéről és időpontjáról itt olvashat.