A mikroprocesszorok professzora volt. Nyugodj békében, Andy Grove!

Tragikus hír érte a nemzetközi informatikát: elhunyt a mikroelektronika és az informatika egyik legismertebb úttörője, Andy Grove.

1936-ban született Budapesten, eredeti neve Gróf András István volt. Hazánkban élte át a náci és a sztálinista rezsimeket, majd az 1956-os forradalom után emigrált az Egyesült Államokba. Itt tudta kibontakoztatni tudását, először vegyészmérnöki tanulmányait folytatta. Diplomázása után a Fairchild Semiconductor cég munkatársa lett, Gordon Moore mellett.

Nem véletlen, hogy a mai processzorgyártókat, a mikroelektronikai ipar fő alakítóit humorosan “fairchildrennek” nevezik, szójátékkal utalva erre a neves cégre.
1968-ban az Intel alapítói, Gordon Moore és Robert Noyce mellett találjuk. Ez a cég az, amely 1971-ben elkészíti a világ első, civil használatú mikroprocesszorát, a 4 bites architektúrájú Intel 4004-et. Egyébként a számológépekbe szánt 4004-es mikroprocesszort kifejlesztő csapat vezetője is magyar származású, a szintén 1936-ban született Leslie L. Vadász, azaz Vadász László, aki 1961-ben emigrált az USA-ba. Bár az első, igazi személyi számítógépek csak a 70-es évek közepén jelentek meg, tulajdonképpen az Intel 4004 megjelenésétől számítjuk az informatika új generációját, amelyet a hagyományos informatikatörténeti besorolás szerint negyedik generációnak nevezünk. S bár az informatika szédületes mértékben fejlődik azóta is, lényegében ez a négy és fél évtized a mikroszámítógépek máig tartó jelene.
Andy Grove 1979-től 2005-ig töltött be különböző vezető tisztségeket az Intelnél, először, közel két évtizeden át a cég elnökeként.

Elképesztően sikeres, a személyi számítógépek elterjedése szempontjából döntő időszak fűződött nevéhez. Vezetése idején lett az Intel az IBM PC és azzal kompatibilis személyi számítógépek legfontosabb processzorgyártója. Az első IBM PC, az 5150-es modell 1981. augusztus 12-én jelent meg, majd a kényelmes és gyors, könnyen kezelhető, ráadásul moduláris felépítésű számítógép és klónjai elárasztották a világot, megváltoztatták irodai munkánkat is.
Az Intel úttörő gyártóból megkerülhetetlen óriásgyártóvá vált, s Grove idején jelentek meg a legfontosabb mikroprocesszorok, mint a 386-os vagy a Pentium mikroprocesszor.
Andy Grove számos könyvet írt, mérnöki és üzletemberi géniuszának új és új aspektusát mutatva meg. Nyugalmazása után is számított szaktudására az Intel. E mellett jelentős jótékonysági szereplő volt, így lett választott hazája, az Egyesült Államok kiemelkedően megbecsült polgára, akit most, március 21-én bekövetkezett halála után, a világ minden informatikai cége egy kicsit saját halottjaként sirat.

Andy Grove 58 évig élt házasságban, két lánya és nyolc unokája volt. Egyes források szerint Parkinson-kórban szenvedett.

Az Intel cég honlapjának címlapján (http://www.intel.com/content/www/us/en/homepage.html) óriási fotóval és egy mondattal tiszteleg előtte:
WE WILL MISS YOU ANDY.

Nekünk is hiányozni fog, hiszen számon tartottuk úgy is, mint magyar származású informatikust, Gróf Andrást, aki Kemény Jánoshoz, Vadász Lászlóhoz és ifj. Simonyi Károlyhoz hasonló, döntő hatást gyakorolt a személyi számítástechnika történetére.
Hiányozni fogsz, Andy!

Képes Gábor, NJSZT
Andy Grove nekrológja az Intel oldalán: https://newsroom.intel.com/news-releases/andrew-s-grove-1936-2016/