Mérföldkövek a Jövő múltjából

Kulisszatitkok és tények: egy tárlatról, tanároknak.

informatikatörténeti előadás és interaktív szakmai tárlatvezetés

Február 10-én, 14 órára, ingyenes előadásokra hívjuk látogatóinkat az NJSZT Informatika Történeti Kiállításába. A programot elsősorban pedagógusoknak ajánljuk!

Úgy gondoljuk, minden pedagógus kollégának tudnia kell, hogy a világ négy-öt legnagyobb gyűjteményének egyikéből rendezett átfogó informatikatörténeti állandó kiállítást a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. A kiállítás sehol máshol nem látható, egyedi értékeket tartalmaz, példának talán elég Neumann János eredeti dokumentumait említenünk. Az elsősorban pedagógusoknak szervezett előadás arra keresi a választ, hogy milyen maradandó élményekkel gazdagodhatnak a diákcsoportok, akik felkeresik a tárlatot.

Hogyan hozhatjuk közel a 2000 után született nemzedékhez a huszadik század informatikáját? Az informatika története az ő történetük is! Megmutatjuk a diákok által ma használt tárgyak elődeit, a mai divatok előképeit a múltból. Megnézzük, hogy kik azok a magyar tudósok és feltalálók, akik döntő hatást gyakoroltak az informatika világformáló fejlődésére, akikre büszkék lehetünk.

De tekintsünk messzebb: nézzük meg a mérföldköveket abakusztól a mobiltelefonig, amelyek összefűzik a számolóeszközök és az infokommunikáció történetét egy nagy egésszé: a Jövő múltjává.

Az előadást informatikatanár, matematikatanár kollégák – és természetesen minden érdeklődő pedagógus figyelmébe ajánljuk. Az előadó Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa, a Jövő múltja című könyv társszerzője.

Vendégelőadás a tudatos internethasználatra nevelésről

A biztonság kérdése sosem volt olyan fontos az informatika történetében, mint napjainkban. A fegyveres őrök védte számítóközpontok világát az internetező gyerekek és felnőttek milliárdjainak világa váltotta fel. Vendégünk Krnács András, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének munkatársa.

Előadásának címe  A tudatos internethasználatra nevelés módszerei

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Kérjük részvételi szándékukat előzetes regisztrációval jelezzék Szekeres Sándornál, az szsandor@agoraszeged.hu címen.

Az előadás helyszíne: Informatika Történeti Kiállítás felső szintje, Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, Kálvária Sgt. 23