Mai PC-n elevenedik meg az antik magyar számítógép

A hazai professzionális személyi számítógépek ritkább modelljei közé tartozik a Telefongyár által a 80-as évek elején fejlesztett és gyártott TAP-34 “intelligens terminál”.  A gyártmánycsaládról több cikk is megjelent a korszak magyar sajtójában – és a gép több példánya eljutott a KGST más országaiba, köztük a Szovjetunióba is. Manapság viszont már nagyon ritkán kerül elő a magyar mikroszámítógép egy-egy ép példánya, a magángyűjtők körében is a legvágyottabb – és elérhetetlenebb – darabok közé tartozik.

Szerencsére a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság gondozásában működő szegedi Informatika Történeti Kiállítás – sok más, ma már muzeális értékű, ha nem is “özönvíz előtti”, de rendszerváltás előtti mikroszámítógép mellett – büszkélkedhet TAP-34-gyel is.

Egész pontosan a TAP-34 VER változat látható a tárlaton, amelyet az egyik fejlesztő szóbeli közlése szerint “Verébnek” neveztek.

Ez elődjétől abban különbözött, hogy képes volt a CP/M operációs rendszer futtatására is.

Kollár Zoltán, a Telefongyár régi munkatársa határozta el, hogy mai számítógépes környezetben, emulátoron “éleszti fel” a gépmatuzsálemet. Szövetségesre talált több régi kollégájában, valamint a magángyűjtők közösségében – magát a TAP-34-et pedig a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság engedélyével vizsgálhatta meg a kiállítás helyszínén, és mentést készített a karakter generátorok tartalmáról.

Így született meg a TAP-34 emulátora – a TAP-34 VER megvizsgálása után, de még a gép első verziójáról. A program sok örömet okozhat a régi számítógépek kedvelőinek. Az alábbi linkről letölthető: http://turbo51studio.orgfree.com/tap34.html

Az emulátor installálása és betöltése után máris gyönyörködhetünk a zöld-foszfor képernyőképben. Kattintsunk a képernyő jobb alsó sarkában lévő POWER kapcsolóra, majd a FILE menüpontra, s ott a DRIVE 0 sorra kattintva az Insert Disk-re. Válasszunk ki egy lemezt: mi a tl-jatek.dsk-et választottuk. A képernyőkeret alsó részén lévő menüből kattintsunk a DF1 feliratú gombra (PROGRAM), majd a DF0-ra (DISK 0).

A kijelzőn megjelenik a PROGRAM NAME: felirat, s mellette a villogó kurzor. A DF2 gombra kattintva kérjünk egy lemezkatalógust (CATALOGUE). Ha a hangszórónkat is bekapcsoltuk, a floppylemez töltésének hangja is hozzáad a “retro élményhez”.

Majd töltsük be a BASIC nyelvet a BASICC szó beírásával és a LOAD paranccsal (DF3). No, ne türelmetlenkedjünk, még nem értünk a folyamat végére! (De a legközelebbi próbálkozásnál a katalógust akár el is hagyhatjuk.)

A képernyő a TERTA-BASIC feliratra vált. Az M END? sor mellett kurzor villog. Nyomjunk Entert, s máris értesülünk róla, hogy 22758 byte szabad hely áll rendelkezésünkre – és virtuális TAP-34-ünk kész a programozásra! Ha inkább egy meglévő játék betöltése mellett döntenénk, írjuk be a következő parancsot: CATALOG #0 (a # karakter a Shift és a 3-as gomb együttes lenyomásával érhető el), majd válasszuk ki a kedvünkre való programot.

Most már nincs is más teendőnk, mint beírni az OLD #0, parancsot és utána idézőjelek közé a program címét. A macskakörmöket a Shift és Á gombok lenyomásával érjük el.

Például: OLD #0,”URHAJO” – és az Enter lenyomása után máris tölt a program, majd a RUN beírása után indul. Bonyolult? Mint a régi szép időkben!

Vigyázat! a sok régi játék kipróbálása közben szalad az idő!

KG

Kapcsolódó cikkek:

http://ajovomultja.hu/tap34/

http://lazarbibi.blog.hu/2014/10/29/terta_szamitogepek