3D nyomtatott Tetris póló

Minden idők talán legismertebb digitális játéka, a kultikus Tetris (tetris.com) júniusban volt 30 éves. Első változata 1984-ben jelent meg a Szovjetunióban, az Elektronika 60 nevű terminálgépre, két évvel később PC-re, 1987-ben Amigára és Spectrumra is megírták, 1988-ban pedig az Apple gépeit is meghódította. A lényegében kirakós játékot Alekszej Pazsitnov egy mesterségesintelligencia-kutató fejlesztette.

A Tetris Nintendo Game Boyon szintén remekelt, az Electronic Gaming Monthly amerikai minden idők legjobb játékaként méltatta, 2007-ben második lett az IGN “100 legjobb videojátéka” között. Körülbelül 200 millió példányban adták el eddig.

2014 márciusában a Tetris Company bejelentette, hogy elkészítik a legújabb hardverekre, Xbox One-ra és Playstation 4-re is. A 30. születésnapra kész is lett.

Marc Kerger, luxemburgi barkácsoló gyerekkora óta imádta a játékot, és egy Tetris pólóval ő is megemlékezett az évfordulóról. Az elemmel működő póló egészen különleges: játszani lehet rajta, 128 LED, Arduino mikrokontroller és más hardverelemek vannak beledolgozva, a gombok 3D nyomtatással készültek.

Használati utasítást ugyan nem adott, a tervek viszont egy hasonló Instructables projekten, a Tetris Tökön (www.instructables.com/id/Pumpktris-The-Tetris-Pumpkin) alapultak.