25 éves a brit Számítógép-fenntartó Társaság

A brit informatikatörténeti hagyományokat gondosan ápoló, több muzeális értékű korai számítógép felújításában kulcsszerepet játszó Computer Conservation Society (CCS,www.computerconservationsociety.org) októberben 25 éves. Olyan legendák rekonstrukciójában, illetve restaurálásában vettek és vesznek részt, mint például a Kolosszus, a Bomba, a Manchester Baby vagy az EDSAC. Mindegyik emblematikus darab.

Az 1989-ben alapított CCS több meghatározó intézmény (BCS, Tudomány Múzeum, Manchesteri Ipari és Tudományos Múzeum stb.) közös projektje. Az utóbbi 10 évben a Nemzeti Informatikai Múzeum, a TNMOC a legfontosabb partner.

Az elmúlt 25 évben a CCS önkéntesei számos ambiciózus kezdeményezésbe fogtak, és valósítottak meg sikeresen. Számítógép-megőrzési szabványokat és modelleket dolgoztak ki, amelyeket nemzetközileg is elfogadtak.

Az első teljes rekonstrukciót 1998-ra fejezték be, így emlékezve az akkor 50 éves Manchester Babyről. A gép arról nevezetes, hogy rajta futott az első tárolt program.

A második világháborús brit kódtörésnek otthont adó, ma múzeumként működő Bletchley Parkkal két közös projektet, a Kolosszus Mark II és a Bomba felújítását jegyezték.

Az 1950-es évek Ferranti Pegasusának és a James Bond filmekből ismert, 10 évvel későbbi ICT 1301, a Flossie restaurációja szintén a CCS nevéhez köthető.

Legutóbbi felújításaik tárgya a Harwell Dekatron (WITCH) és az 1940-es évek egyik híressége, az EDSAC.

Sir Neil Cossons, a Tudomány Múzeum egykori igazgatója elmondta, hogy a jelenleg ezernél több tagot számláló CCS koncepciója 1989-ben teljesen új volt, mára viszont beigazolódott: megérte belekezdeni, komoly hagyományőrző szerepe van az ilyen szervezeteknek.

A sikerek őket igazolják.